Red Candy Blog
Wednesday 30th March 2011

Interior / Exterior – Coral House

A residential block in Geneva called Coral House has been completed by Swiss Architects Group8.

The glazed facade has been covered in pink fabric sun screens that concertina up into the windows when unused.

Of course these shades of pink and red got our juices flowing to find out more.
The building includes 58 housing units and two floors of commercial space, spread over five storeys and a basement level.
Photographs are by Régis Golay, FEDERAL studio.
The Following information is from Group8

The site

The Coral house is located in the Chandieu area, formed by a large urban block surrounded by Rue Giuseppe-Motta, Grand-Pré and Chandieu. The site is accessible by the main road Grand-Pré, this avenue lined with trees, cuts straight though the building block. The future underground parking will be accessible by the entrance of the adjacent building, the Azure center, located on the Grand-Pré road.

This new housing estate takes part of the regeneration of a former industrial site and completes, together with the Bamboo Residence, a large city block. At the intersection of the avenue and the Chandieu road, a public square supplemented by a fountain and a sculpture will be built in collaboration between the artiste Fabric Gygi and the architectural office ADR.
The building consists of 6 floors, including a double attic (duplex apartments) and a single basement level. Coral house offers 58 housing units, from 4 to 6 room flats (kitchen counted as a room). The ground floor and the first floor are dedicated to commercial activities.
The construction aims to high quality standards in terms of space and equipments, as well as construction materials and coating. It also seeks the MINERGIE label, by using optimum insulation for the exterior envelope, and highly efficient technical installations (heating is provided by geothermal heat pumps; double flux air system is distributed through the ceiling – ERV). The use of a high energy standard allowed use to obtain 10 % additional net surface, compared to what was requested by the neighborhood plan.

The façade on the road front is entirely glazed, exposing the living rooms to the outside giving the impression that the building has been cut or like section in a doll house. The clients specifically asked for a building without balconies, the most suited solution capable to give an impression of the exterior was to have sizable sliding windows offering the possibility to open large sections of the façade. 
In the courtyard, each room is indicated by a window perforated in a roughcast wall with exterior insulation. The internal organization of the flats has been developed as typological system, which puts the hall in the center of the plan, allowing it to distribute all the rooms. The volume of the attic is designed as an object on a pedestal, its aluminum materialization tends to blend in with the sky.
CoralHouse Housing estate Area “Chandieu”, Petit-Saconnex 70-70D, Rue du Grand-Pré 1202 Geneva lot 5028 City of Geneva


Programme — Net Area
Housing: 8’450sqm
Commercial premises: 1’930sqm
Basement: 1’029sqm
Total of 58 housing units Commercial premises on the ground and first floors Energy standard Minergie®
Client: A&A Real Estate Grand-Pré SA

If you fancy living in a home that looks like an 80’s soap opera dream sequence, this might just be the place for you.

Sourced from Dezeen

Comments (0)

WRITE A COMMENT

Post a comment

* Required fields

our best-sellers

Blog Archives